Het Franse supermarktconcern Carrefour gaat flink investeren in online boodschappen doen. Het ambieert een verzesvoudiging van deze omzet in vijf jaar tijd. Daarmee lijkt het de strijd aan te gaan met de grote spelers in deze hoek.
Carrefour meldde dinsdag een herziening van de strategie. Er komen grote kostenbesparingen aan. Tegelijkertijd steekt het concern tot 2022 in totaal 2,8 miljard euro in de ontwikkeling van online boodschappen doen.
Dit moet leiden tot een stevige groei van de omzet die Carrefour uit online haalt. Deze moet verzesvoudigen van 850 miljoen euro in 2017 naar 5 miljard euro in 2022, wat neerkomt op een jaarlijkse omzetgroei met circa 43 procent. Daarmee streeft Carrefour naar een groeitempo vergelijkbaar met dat van enkele grote spelers.
Bij Amazon groeide de verkoop van online boodschappen in 2017 bijvoorbeeld met meer dan 50 procent. In Duitsland was het groeitempo 54 procent, in de Verenigde Staten 59 procent. Amazon zou met 2 miljard dollar omzet circa 18 procent marktaandeel hebben in de VS.
Wat Amazon daarbij hielp is de overname van Whole Foods. De introductie van Whole Foods’ eigen merk 365 Everyday Value gaf de online verkopen een boost.
Walmart, de grootste concurrent van Amazon. groeit niet minder hard, maar heeft wel een kleiner marktaandeel. De afgelopen drie kwartalen lag de omzetgroei uit de ecommerce-activiteiten op 50 tot 70 procent op jaarbasis.
|
Snelle groei verwacht en behaald in online boodschappen |
Carrefour |
Ambitie tot 2022: 43% per jaar |
Walmart |
Laatste drie kwartalen: 50 tot 70% op jaarbasis |
Amazon |
In 2017: groei 54% in Duitsland, 59% in de VS |
De 850 miljoen euro omzet van Carrefour is nog wel duidelijk een kleiner bedrag dan wat Amazon en Walmart op dit vlak omzetten op de markten waar zij actief zijn, maar het gat is ook weer niet onoverbrugbaar. Bovendien zal de markt voor online boodschappen groot genoeg zijn voor meerdere grote spelers.
Uit de aankondiging van Carrefour spreekt een duidelijke ambitie. Het bedrijf is van plan om serieus mee te willen doen in de slag om de online supermarktklant. Het lijkt er daarmee op dat de ontwikkeling van deze markt nu echt in een stroomversnelling komt. Voor Ahold Delhaize, eigenaar van bol.com waarmee overigens voornamelijk non-food artikelen worden verkocht, is het de vraag of het kan aanhaken bij de internationale concurrenten.